Hydrolat bławatkowy

Do skóry wrażliwej, podrażnionej, naczynkowej

Producent: Ajeden

31,00 zł
DOSTĘPNY - wysyłka od razu
100 ml
Ocena ogólna:
Działanie:
Wydajność:

Bądź pierwszy i oceń produkt

Udostępnij:
Znajdź nas:

Hydrolat bławatkowy usuwa obrzęki, działa przeciwzapalnie, łagodząco i chłodząco. Jako jeden z nielicznych, polecany jest do pielęgnacji okolic oczu. Ma on właściwości przeciwłupieżowe, przeciwdziała grzybicy skóry głowy. Hydrolat bławatkowy można z powodzeniem stosować w okładach na zaczerwienione i podrażnione okolice oczu.

Kwiaty bławatka są bogate w sole mineralne (ok. 10%), a szczególnie w mangan, zawierają także pektyny, kwasy organiczne i niewielkie ilości garbników. Najcenniejszymi składnikami rośliny są polifenole: flawonoidy i niebieskie barwniki cyjanina i pelargina zaliczane do antocyjan. Flawonoidy i antocyjany są substancjami chroniącymi rośliny, których fizjologia jest tak ściśle związana z ze światłem słonecznym (fotosynteza), przed czynnikami środowiska zewnętrznego – głównie przed drobnoustrojami chorobotwórczymi i promieniowaniem ultrafioletowym. Mają one właściwości fotoochronne i antyoksydacyjne. Zastosowane w preparatch kosmetycznych działają ponadto przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco.

Hydrolat bławatkowy działa antyoksydacyjnie, antyseptycznie, łagodząco, zmiękczająco i lekko ściągająco. Polecany do delikatnej skóry twarzy, szyi i dekoltu, jak również do codziennej pielęgnacji cery naczyniowej, wrażliwej, podrażnionej i suchej.

Zastosowanie

- Jako tonik do twarzy  – codziennie po umyciu rano lub/i wieczorem zwilżonym hydrolatem płatkiem kosmetycznym przetrzyj całą twarz oraz szyję i dekolt.
- Przed zastosowaniem olejku do twarzy – gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją hydrolatem, wzrośnie jego efektywność.
- Jako łagodzący kompres na podrażnione i opuchnięte okolice oczu – nasącz hydrolatem  2 płatki kosmetyczne, połóż się i nałóż na 5-10 minut na zamknięte powieki.
- Jako łagodzący tonik po goleniu i depilacji.
- Do rozrabiania peelingów i maseczek (glinki, błota).

Działanie

- Dzięki lekko kwaśnemu pH zbliżonemu do odczynu skóry pomaga zachować jej własny fizjologiczny odczyn;
- Działa antyoksydacyjnie;
- Działa antybakteryjnie i lekko ściągająco;
- Wspomaga gojenie zmian trądzikowych – trądzik pospolity oraz różowaty;
- Przyspiesza gojenie ran oraz łagodzi podrażnienia i stany zapalne;
- Wspomaga gojenie stanów zapalnych oczu.

Skład

Centaurea Cyanus (Cornflower) Distillate Water

Oceń i skomentuj produkt. Pomóż w ten sposób innym w wyborze właściwego kosmetyku.

Inne produkty marki Ajeden:
Kwiatowa sól do kąpieli z płatkami róż
Pojemność: 450 g
Producent: Ajeden
38,00 zł
Mydło z nagietkiem
Pojemność: 150g (+/- 10%)
Producent: Ajeden
21,00 zł
Masło kawowe
Pojemność: 60 g
Producent: Ajeden
32,00 zł
Cytrusowo - korzenna sól do kąpieli
Pojemność: 450 g
Producent: Ajeden
38,00 zł