Drobnoziarnisty miód wielokwiatowy o wyrazistym kwiatowym, słodkim smaku i aromacie. Kolor i smak miodu wielokwiatowego może się różnić w zależności od pory zbiorów oraz kwiatów kwitnących w danej okolicy.
Właściwości miodu wielokwiatowego:
- pod względem składu chemicznego cechuje go duża różnorodność
- polecany w chorobach alergicznych dróg oddechowych, jak astma oskrzelowa atopowa (alergenna) lub katar sienny
- zawarte z miodzie wielokwiatowym cukry proste (glukoza i fruktoza), dzięki łatwej przyswajalności przez organizm, stanowią cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń
- stanowi także cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu
- spożywany regularnie wzmacnia odporność
1) Czemu miód krystalizuje?
W momencie podbierania miodu z ula ma on postać płynną zwana patoką. Im więcej glukozy w miodzie tym szybciej ulegnie on krystalizacji, np. miód rzepakowy już po kliku dniach od miodobrania a wielokwiatowy po kilku tygodniach. Niektóre gatunki miodów mogą krystalizować nawet do roku. Prawdą jest, że każdy naturalny miód prędzej czy później skrystalizuje, ale długość krystalizacji zależy od rodzaju miodu. Jest to naturalny proces, który zachodzi w miodzie.
2) Jak przechowywać miód?
Miód najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu (do 18 stopni). Może to być piwnica lub szafka. Nie musi być przechowywany w lodówce. Oczywiście, jeśli w domu jest ciepło to można trzymać miód w lodówce. Niskie temperatury nie wpływają na właściwości miodu, tylko wysokie są niebezpieczne.
3) Na czym polega dekrystalizacja miodu?
Aby przywrócić miód do postaci płynnej np. w celu rozlania go z beczki do słoików, trzeba go poddać procesowi dekrystalizacji. Miód bardzo wolno ogrzewa się w specjalnej komorze dekrystalizacyjnej w temperaturze poniżej 40 stopni, tak żeby zachował wszystkie właściwości i uzyskał postać płynną.
4) Czy są miody dla diabetyków?
Niestety nie istnieje specjalny miód dla diabetyków. Czasami słyszymy opinię, że miód akacjowy, w niewielkich ilościach, może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę. Należy jednak pamiętać, że każdy miód ma wysoki indeks glikemiczny i powoduje szybki wzrost cukru we krwi.
5) Czy można jeść miód w ciąży?
W czasie ciąży można spożywać miód. Wzmacnia on organizm, łagodzi infekcje, a także dobrze wpływa na dolegliwości ciążowe takie jak mdłości lub zgaga.
Warto wspomnieć, że nie zaleca się miodu dla dzieci poniżej 1 roku życia, gdyż mogą występować reakcje alergiczne.
6) Jak mogę przywrócić miód do postaci płynnej?
Miód można przywrócić do postaci płynnej podgrzewając go w temperaturze max. 40 st. C. (może to być piekarnik lub miska z wodą). Jeśli temperatura będzie wyższa straci część swoich naturalnych właściwości.
7) Od czego zależy kolor miodu tradycyjnego?
Barwa miodu zależy od rodzaju roślin, z których pszczoły zbierają nektar, spadź i pyłek. Miód może mieć kolor od białego, poprzez jasnożółty aż do brunatno-brązowego. Dla przykładu: miód rzepakowy w stanie płynnym ma kolor słomkowy, gdy skrystalizuje jego barwa zmienia się na białą. Płynny miód gryczany ma barwę ciemnoherbacianą, a po krystalizacji brązową. Ten sam rodzaj miodu może mieć różną barwę każdego roku. Zależy to od rodzaju pożytku w danej okolicy, występowania spadzi oraz terminu zbioru. Dla przykładu jednego roku miód lipowy może mieć kolor bursztynowy a innego jasnożółty.
8) Czy w miodzie jest cukier?
W nektarze kwiatowym znajdują się naturalnie występujące cukry. Wśród licznych węglowodanów, które znajdują się w miodzie, przeważają cukry proste, czyli glukoza i fruktoza, odpowiadające za słodki smak miodu oraz jego właściwości odżywcze.
9) Czy małe dzieci mogą jeść miód?
Miodu nie należy podawać dzieciom poniżej 1 roku życia. Miód nie powinien być dodawany do pokarmów, napojów i mieszanek dla niemowląt, które nie ukończyły roku - zakaz ten dotyczy także wypieków oraz potraw, gdzie miód został poddany obróbce termicznej. Dla starszych dzieci nie ma przeciwwskazań :)
10) Czemu miód się rozwarstwia?
Miód może krystalizować w różny sposób i w zależności od warunków przyjąć różny kształt końcowy. W miodach może również zachodzić rozwarstwianie się masy. Na dole osiadają kryształy glukozy, która ma naturalną skłonność do krystalizacji, a w górnych warstwach przeważa fruktoza. Nie wpływa to na jakość ani właściwości miodu. Miód można przemieszać co jakiś czas dla ujednolicenia, jeśli przeszkadza nam płynna warstwa. Taki proces krystalizacji jest najbardziej charakterystyczny dla miodu gryczanego.
FORMA PŁATNOŚCI: PRZELEW ONLINE lub PRZELEW TRADYCYJNY | |||
---|---|---|---|
SPOSÓB DOSTAWY | KOSZT PRZESYŁKI | DARMOWA DOSTAWA DLA ZAMÓWIEŃ OD | |
Odbiór osobisty: Wadowicka 6, Kraków | 0 zł | 0 zł | |
InPost Paczkomaty 24/7 | 15,00 zł | 189 zł | |
Kurier InPost | 15,00 zł | 199 zł | |
Kurier DPD | 18,00 zł | 299 zł | |
Wysyłka zagraniczna | od 45,00 zł | ----- |
FORMA PŁATNOŚCI: ZA POBRANIEM | ||
---|---|---|
SPOSÓB DOSTAWY | KOSZT PRZESYŁKI | |
Odbiór osobisty: Wadowicka 6, Kraków | 0 zł | |
Kurier InPost | 16,00 zł | |
Kurier DPD | 20,00 zł |
Zapisz się do newslettera
Zapisz się
i zgarnij rabat 10%na pierwsze zakupy!
Jesteśmy legalnie działającą firmą sprzedającą wyłącznie oryginalne produkty. Stawiamy głównie na Polskich producentów oraz najwyższą jakość obsługi. Dowiedz się więcej
Przeczytaj na blogu
i odbierz darmowy e-book Kompleksowa pielęgnacja ciała: złuszczanie, nawilżanie, ujędrnianie
oraz rabat -10% na pierwsze zakupy!*
* rabat nie jest naliczany dla produktów znajdujących się w promocji oraz kosztów dostawy