MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO® 250+ (nawet do 381,8 mg/kg MGO)
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Certyfikat MGO™ podaje gwarantowaną ilość methylglyoxalu, rzeczywista zawartość może być wyższa, czego dowodzą wyniki badań.
W październiku 2018 roku firma Propharma po raz kolejny na własną rękę zleciła badania zawartości methylglyoxalu (MGO) w swoich miodach. W niezależnym laboratorium, podobnie jak w 2016 roku, potwierdzono, że ilość methylglyoxalu w słoiczku jest znacznie wyższa niż podaje producent na opakowaniu.
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Różnice między deklarowaną, a faktyczną zawartością MGO :
Gwarantowana zawartość MGO™: 100+ / Rzeczywista zawartość MGO™: 179,7 mg/kg
Gwarantowana zawartość MGO™: 250+ / Rzeczywista zawartość MGO™: 381,8 mg/kg
Gwarantowana zawartość MGO™: 400+ / Rzeczywista zawartość MGO™: 608,1 mg/kg
Gwarantowana zawartość MGO™: 550+ / Rzeczywista zawartość MGO™: 770,5 mg/kg
Wartość odżywcza w 100 g ^ 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal ^ 210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz 0 g ^ 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g ^ 0 g
Węglowodany 82,1 g ^ 12,3 g
w tym cukry 82,1 g ^ 12,3 g
Błonnik 0 g ^ 0 g
Białko 0,3 g ^ 0,05 g
Sól 0,04 g ^ 0,01 g
Methylglyoxal >25 mg ^ > 3,75 mg
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się ok. 33 porcje. Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.
Miód z krzewu Manuka 100%
Jesteśmy legalnie działającą firmą sprzedającą wyłącznie oryginalne produkty. Stawiamy głównie na Polskich producentów oraz najwyższą jakość obsługi. Dowiedz się więcej
Nowości i promocje
Przeczytaj na blogu